Jeg har tit tænkt på, hvor hurtigt man mon tager på, når man spiser for meget eller for usundt. Og da jeg her til morgen endelig turde at vove mig på vægten efter en ferieuge med alt for meget og forkert mad, og så at jeg havde taget 1,5 kg på, så måtte jeg lige google det! :-/
Jeg håbede egentlig lidt, at man tager på med det samme, for på den måde kan man jo nemlig hurtigt stoppe udviklingen og vende den. Og det ser heldigvis også ud til, at det fungerer på den måde. Læs selv svaret her, som er fra Illustreret Videnskab, på spørgsmålet om, at hvis jeg spiser en kage nu, hvornår bliver fedtet så “lagt på lager” i kroppen?
Hvis nogen spiser en overdådig kage eller et fedt måltid, hører man dem ofte trøste sig med, at det først feder i morgen. Men så længe går der ikke. Allerede tre til fem timer efter måltidet vil fedtet være på plads i fedtvævet. Allerførst nedbrydes madens fedtstoffer i tarmene. Derefter kan fedtstoffernes bestanddele optages gennem tarmvæggen, hjulpet på vej af enzymer og galde fra galdeblæren. På den anden side af tarmvæggen opsuges fedtet af lymfen. Via lymfekarrene transporteres fedtstofferne ud i blodet, og derefter lægges de på lager i kroppens fedtvæv, som der blandt andet findes rigtig meget af i underhuden.
Det skal dog lige tilføjes, at som jeg kan læse mig til andre steder også, så er det ikke altid så enkelt. Mennesker fordøjer og forbrænder forskelligt, og der er sikkert også forskel på kalorierne, altså om det er sukker eller fedt man spiser. Men jeg konkluderer, at det i hvert fald ikke kommer med længere eftervirkende kraft, så det er bare med at få stoppet udviklingen i dag, og få den vendt!
Skriv et svar